Mszyca czai się wszędzie
,,Gotowanie na ekranie’’ stało się bardzo modne. Gdy Miejskiemu Centrum Kultury przybyła nowa placówka, została przeznaczona na warsztaty kulinarne. Przy Placu Wolności 10 w pięknie zrewitalizowanej ze środków europejskich Kamienicy Tkaczy powstało Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych MCK Bełchatów. Kilka razy w miesiącu odbywają się tam warsztaty kulinarne. Do dyspozycji uczestników jest 6 stanowisk, których używa minimum 12 osób. Organizatorką warsztatów jest instruktor ds. animacji i imprez Weronika Lechańska. Kolorowo, zdrowo, smacznie, ekologicznie i nowocześnie. Taką kuchnię zaleca pani instruktor. Zaprasza tych, którzy potrafią tak gotować. Objechała wirtualnie wraz z uczestnikami w poszukiwaniu przepisów cały glob ziemski. W ten sposób poznali kuchnie wielu różnych narodów świata.
Na tyłach Centrum powstał Miejski Społeczny Ogród Permakulturowy. Wiosną został przygotowany do nowych nasadzeń. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak uprawiać zdrową żywność w warunkach miejskich, by tworzyć ogród jadalny. Jak nawozić, jak i kiedy usunąć zdrewniałe łodygi. W jaki sposób przycinać drzewka. Kiedy należy siać warzywa i jak je uprawiać. Tematyka zajęć jest przeróżna.– Chcemy go prowadzić zgodnie z naturą – mówi Weronika Lechańska, stosujemy tylko ekologiczne nawozy i środki ochrony roślin. Efekty są zadowalające. Nasz ogród jest bogaty w wiele gatunków warzyw oraz ziół m.in.: oregano, tymianek, koperek, bazylia, rozmaryn, mięta, liście laurowe, kolendra, koper włoski. Wykorzystywane są one na warsztatach kulinarnych. To wspólny ogród. Pierwsze warsztaty ogrodnicze odbyły się 6 kwietnia br.
Na ogród składają się ogromne donice i skrzynie napełnione ziemią. Przykryte pociętą zrębką pojemniki, w których rosną warzywa czy zioła nie potrzebują podlewania albo potrzebują go mniej. Tworzy to pożyteczny obieg zamknięty. Wodę dostarcza deszcz, zbieramy ją w specjalnych pojemnikach na deszczówkę i podlewamy nią ogród. Warzywa i owoce mają też zajadłych wrogów: mszyce, nawłoć, tarczniki, mrówki. Jak odbierać im życie ekologicznie? Dużo kwitnących roślin wydziela aromaty, które sprawiają, że mszyca poleci sobie dalej. Niestety mszyce są wszędzie w koszmarnych ilościach. Przydatny m.in. na nie jest też napar z pokrzyw. Mszyce go nie znoszą. Nieprzyjemny jest tylko zapach tej kiszonki. Były też warsztaty ogrodnictwa ozdobnego. Powstała grupa ogrodniczo – kulinarna dla dzieci. Wejściówki rozchodzą się w mgnieniu oka. Po kilku godzinach od pojawienia się informacji o ich terminie, nie ma wolnych miejsc. Warsztaty kulinarne są więc bełchatowianom potrzebne. Udział w ostatnich warsztatach był bezpłatny. Ogród musi spełniać bardzo ważną, edukacyjną rolę. Mali bełchatowianie jeśli mają babcię na wsi – wiedzą o uprawach wszystko, bądź prawie wszystko. Babcie są więc na wagę złota.
„Warsztaty śniadaniowe z Plac 16” to tematyka kolejnych warsztatów, które odbyły się 16 maja. Szakszuka (jajka w pomidorach z bazylią), croissant na słono, śniadanie angielskie to propozycje dla tych, którzy w ogóle jedzą śniadanie. Dbają więc o siebie. Śniadanie jest bowiem najważniejsze. Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak – mawiały nasze prababki. Uczestnicy zajęć przygotowali wyjątkowe i niebanalne, śniadaniowe potrawy ze zdrowych i świeżych składników. Np. jajka poche (czyli w koszulce), tosty francuskie.
18 maja zadbano o dobre jakościowo warzywa z własnego, permakulturowego ogródka.
28 maja, br. z okazji Dnia Dziecka, uczestnicy przygotowali toppery na swoje urodzinowe torty z wizytówką oraz pyszne ciasteczka.
Warsztaty kulinarno-ogrodnicze dla dzieci „Zdrowo zawijamy” odbyły się 8 czerwca br. Dzieci przygotowały rollsy z warzyw uprawianych w ogrodzie permakulturowym.
11 czerwca w trakcie warsztatów kulinarnych „Grill Garden”, przygotowały zielone sałatki, dipy i mięsa w orientalnych przyprawach. Wszystko pod kierunkiem Urszuli Stali z Powiatowego Centrum Doradztwa Rolniczego. Warsztaty były bezpłatne. Ilość miejsc ograniczona (dla 12 – 15 uczestników), ze względu na ilość kuchenek, piekarników i innych urządzeń kuchennych. Pierwszeństwo zapisów miały jak zwykle osoby zarejestrowane w PUP Bełchatów oraz podopieczni MOPS Bełchatów. Projekt realizowany był we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej oraz Powiatowym Urzędem Pracy. - Warsztaty miały na celu czynną aktywizację oraz pomoc osobom bezrobotnym w powrocie do pracy – przypomniała Weronika Lechańska. Chce się żyć, aby jeść. Ostatnio uczestnicy warsztatów przygotowali pierś kurczaka w marynacie i sałatki. Bukiet warzyw. A na deser grillowane banany w sosie pomarańczowym. Wystarczy, że piszę o takim pysznym jedzeniu, a już jestem głodna!
Anna Staniaszek