MCK Bełchatów - samorządowa jednostka kultury. Koncerty, spektakle, wystawy.
Nasza strona używa plików cookies w celach statystycznych oraz w celu dopasowania usług i treści do oczekiwań użytkowników. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności i regulaminie serwisu. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

zamknij

Warsztaty pierogowe

14 grudnia Urszula Stala z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nauczyła dorosłych bełchatowian, jak przygotować pięć rodzajów pierogów. Pierogi na różne sposoby mogą być bardzo smaczną ozdobą kolacji wigilijnej, świąt Bożego Narodzenia czy sylwestra.  Uczestnicy warsztatów kulinarnych otrzymali kolejne przepisy do swego przepiśnika a tradycji stało się zadość. Powstały pierogi, które można nazwać naszą narodową potrawą . Podczas spotkania przygotowywane były  m.in. pierogi Dominika smażone w głębokim tłuszczu, pierogi ze szpinakiem, kaszą oraz na słodko z serem i brzoskwinią. Pani Urszula pokazała też różnorodne sposoby lepienia. A bełchatowianie biorący udział w warsztatach  po raz kolejny mają dowód na to, że aby być dobrym kucharzem, wystarczy umieć czytać (przepisy) oraz pogłębiać swoją wiedzę kulinarną na warsztatach.

as

 

 

Organizator

Miasto Bełchatów