Posmakować świat
Miejskiemu Centrum Kultury przybyła nowa placówka. Przy Placu Wolności 10 w pięknie zrewitalizowanej ze środków europejskich Kamienicy Tkaczy powstało Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych MCK Bełchatów. Raz na dwa tygodnie a nawet częściej odbywają się tam warsztaty kulinarne. Do dyspozycji uczestników jest 6 stanowisk, których używa 12 osób. Organizatorką warsztatów jest instruktor ds. animacji i imprez Weronika Lechańska. Menu jest po stronie instruktora zewnętrznego, który prowadzi dane warsztaty. Tematyka jest przeróżna. Pani Weronika wraz z uczestnikami objechała w poszukiwaniu przepisów cały glob ziemski. Były więc warsztaty, w czasie których przygotowywano pasty z tak ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po modną obecnie azjatycką czy ukraińską. – To się sprawdza – mówi Weronika Lechańska. Czy dobrze się stało, że modne ,,gotowanie na ekranie’’ zawitało do Bełchatowa? Pani instruktor twierdzi, że był to bardzo dobry pomysł. Twierdząco odpowiedzieli na to pytanie sami mieszkańcy. Warsztaty kulinarne cieszą się ogromnym powodzeniem, choć są organizowane często. Dołączyła bowiem grupa składająca się ze studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Na tyłach Centrum powstał Miejski Ogród Permakulturowy. Wspólny ogród. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, jak uprawiać zdrową żywność w warunkach miejskich, jak tworzyć ogród jadalny. Wkrótce więc dołączy grupa ogrodniczo – kulinarna dla dzieci, odbędą się jej pierwsze spotkania. Nie wiemy jeszcze, czy będą to zajęcia stałe. Wejściówki rozchodzą się w mgnieniu oka, po kilku godzinach od pojawienia się informacji o ich terminie, nie ma wolnych miejsc. Zaletą jest także, że to super promocja dla restauratorów prowadzących warsztaty. Raz zdarzyło się nawet, że restaurator znalazł wśród uczestników pracownika. W warsztatach uczestniczą przeważnie panie ale tematyka jest tak różnorodna, że panowie też przychodzą. Grill to przecież obowiązek pana domu. To on wszystko przygotowuje. Szef kuchni restauracji Stara Kotłownia Marcin Grabowski podczas warsztatów przygotował grillowe potrawy w towarzystwie sezonowych warzyw pozyskanych z miejskiego ogrodu permakulturowego. Ogromnym powodzeniem cieszyły się warsztaty poświęcone grzybom, prowadzone przez Łukasza Nowackiego. Jednak nie prawdziwkom czy kurkom, bo w tym roku nie uświadczysz ich w lasach. Tę rolę odgrywały kanie, shitake, smardze, boczniaki, które można wyhodować. - Staramy się, by przychodziły do nas dzieci – podkreśla Weronika Lechańska. Były więc potrawy kuchni wegańskiej, gdzie również przygotowywano wegańskie słodkości. Coraz więcej dzieci ma problemy z tolerancję glutenu. Coraz więcej osób jest uczulonych na całe grupy produktów. Czasami oznacza to nowy wybór stylu żywienia. Na ostatnich warsztatach przygotowano lunchboksy, czyli dania na wynos do szkoły. Każdy uczeń począwszy od pierwszaków ma piękny lunchboks. A mama drapie się w głowę, by codziennie przygotować danie zdrowe, odpowiednio kaloryczne, które na dokładkę pięknie wygląda. Przygotowano też dania do pracy dla rodziców. To obecnie bardzo przydatna wiedza. Sushi jest modne, trendy, niewielu młodych ludzi go nie próbowało. Wszyscy starają się zainspirować pomysłami innych.
Tematem najbliższych warsztatów znów będzie kuchnia azjatycka i jej wyjątkowe smaki. Będą też warsztaty ogrodniczo – kulinarne dla dzieci ,,Smaki ogrodu’’. Na początku dzieci pójdą do ogrodu, który jest na tyłach budynku. Wybiorą warzywa. Dowiedzą się, z jakiego ziarenka wyrosła dynia, poznają tajniki ogrodnictwa. Następnie w kuchni przekonają się, jak proste i smaczne dania można przygotować z przyniesionych warzyw. Np. koktajl z dyni z prażonymi pestkami dyni. Warsztaty dla dzieci prawdopodobnie będą się odbywały raz w miesiącu, w sobotę. – Mam nadzieję, że będą równie popularne, jak te dla dorosłych – mówi pani instruktor. Rośnie nam niestety pokolenie, które uważa, że marchewka uprawiana jest w sklepie a mleko bierze się z kartonu. Absolwenci warsztatów tak nie powiedzą. Zobaczą jak rośliny się rozwijają i jak można przygotować z nich coś fajnego.
Anna Staniaszek