Warsztaty ,Na słodko’’
23 maja odbyły się w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych MCK Bełchatów przy Placu Wolności 10, kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem - „Na słodko z Kawiarnią Miastowa”. - Przygotowaliśmy coś dla łasuchów - mówi instruktor ds. animacji i imprez Weronika Lechańska, organizatorka warsztatów.
Prowadziła je Agnieszka Frankowicz, cukiernik z Kawiarni Miastowej. Podzieliła się przepisami na donuty brownie z orzechami w polewie czekoladowej, deser oreo z frużeliną z truskawek i kremem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Frużelina to, jak mówi pani Agnieszka, pyszny dodatek do tortów i deserów, taki lepszy dżem. Truskawki w żelu są pyszne. Wystarczy pokroić owoce, wrzucić do garnuszka i gotować w małej ilości wody a potem zagęścić mąką ziemniaczaną; dodać odrobinę cukru. – Modyfikuję przepisy według swojego uznania. W ten sposób są one moje, autorskie – powiedziała prowadząca. W trakcie warsztatów Agnieszka Frankowicz odpowiadała na pytania uczestników, dawała też dobre rady.
A.S.