Imprezowe menu
W Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych MCK Bełchatów przy Placu Wolności 10 odbyły się kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem bohaterem warsztatów było imprezowe menu. Co prawda karnawał i środa popielcowa już za nami, ale takie przepisy przydadzą się. Gotowanie to przecież sztuka, pasja, moda, a także sposób spędzania wolnego czasu. Warsztaty prowadziła Urszula Stala - pracownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego.
Pani Urszula zaproponowała przygotowanie pasty awokado na krakersach. Jej składniki to: trzy ugotowane jajka, połówka małego ząbka czosnku, jedno dojrzałe awokado, sól i świeżo zmielony czarny pieprz , łyżeczka soku z cytryny, cztery suszone pomidory w oleju, trzy łyżeczki listków kolendry lub rzeżuchy, natki lub bazylii oraz jedna- dwie łyżeczki majonezu.
Jajka należy włożyć do ciepłej wody i gotować pięć minut od momentu jej zagotowania; następnie szybko je zalać zimną wodą i w ten sposób ostudzić. Następnie obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę. Czosnek zetrzeć i posolić. Awokado umyć, usunąć pestkę, obrać a miąższ pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem, przełożyć do jajek, które również należy doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone, suszone pomidory i oliwę a nieobowiązkowo majonez, kolendrę lub inną zieleninę. Podawać na krakersach.
Na imprezę można też zrobić sałatkę żółtą. Jej składniki to: słoik selera marynowanego, puszka kukurydzy, 0,4 kg szynki konserwowej, puszka ananasa, 0,40 kg sera żółtego, por, majonez, pieprz i sól. Przygotowanie sałatki nie zabierze nam dużo czasu. Należy wylać z puszek zalewę; seler pokroić w krótsze paski podobnie jak szynkę; pora i ananasa w kostkę. Ser należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać…i gotowe!
Na imprezę można też usmażyć kotlet schabowy w sosie jabłkowym. Przygotowanie tej potrawy podawanej oczywiście na gorąco jest bardzo łatwe. Kotlety trzeba rozbić tłuczkiem; obsmażyć po obu stronach na rumiano. Podlać sokiem jabłkowym i bulionem, dusić do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w cząstki jabłka i chwilę poddusić. Sos można zagęścić odrobiną śmietany. Podawać z ryżem lub kaszą perłową kuskus.
Uczestnikom warsztatów zaproponowano jeszcze przygotowanie bananów cieście. Trzy żółtka trzeba było utrzeć z dwiema łyżkami cukru na jednolitą masę. Dosypać trzy - pięć łyżek mąki i wlać trzy łyżki śmietany. Na koniec połączyć z pianą z trzech ubitych białek. Ciasto należało wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone banany pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Każdy plasterek maczać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Wszyscy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Wręczała je organizatorka warsztatów Weronika Lechańska, instruktor ds. animacji i imprez.
A.S.