MCK Bełchatów - samorządowa jednostka kultury. Koncerty, spektakle, wystawy.
Nasza strona używa plików cookies w celach statystycznych oraz w celu dopasowania usług i treści do oczekiwań użytkowników. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności i regulaminie serwisu. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

zamknij

Wegańskie, słodkie święta

15 grudnia odbyły się w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych MCK przy pl. Wolności 10

kolejne warsztaty kulinarne pt. „Wegańskie słodkie święta”.  Ten, kto szukał  inspiracji na świąteczne desery w wersji wege, trafił we właściwe miejsce.

Prowadząca Izabela Kluf z Manufaktury Słodkości wyczarowała słodkości na świąteczny stół w nowoczesnej odsłonie. Pani Izabela w czasie trzygodzinnych warsztatów udzielała bardzo szczegółowych instrukcji.

Można było upiec choinkę z masą makową, mlekiem, rozpuszczonym olejem kokosowym, syropem klonowym, orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Intensywnie czekoladowe ciasteczka były przeznaczone dla   dorosłych ze względu na intensywny smak. Izabela Kluf pomogła je upiec z oleju kokosowego, cukru, mąki, mleka roślinnego, kakao, syropu klonowego, kawy i czekolady. Uczestnicy z jej pomocą zrobili deser z nerkowców. Składał się cukru, mleka, syropu klonowego oraz nasion chia.

Na pewno sam przepis do sporządzenia tych wegańskich słodkości nie wystarczył. Prowadząca warsztaty zdradzała więc wiele tajemnic. Przygotowując składniki na ciasteczka należy najpierw połączyć składniki mokre. Najlepsza  do tego czekolada kosztuje 16 zł, a zgodnie z przepisem potrzebne są dwie. Nasiona chia wchłaniają wilgoć; pozwolą na to, by deser  stężał, a więc miał właściwą konsystencję.

Manufaktura słodkości działa w Bełchatowie. Izabela Kluf sama prowadzi zdrowy styl życia a wegańskie jedzenie jest zdrowe. Wszystkie prezentowane na warsztatach słodkości upieczone w jej pracowni można kupić – także lody kokosowe i torty.

A.S,

Organizator

Miasto Bełchatów