MCK Bełchatów - samorządowa jednostka kultury. Koncerty, spektakle, wystawy.
Nasza strona używa plików cookies w celach statystycznych oraz w celu dopasowania usług i treści do oczekiwań użytkowników. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności i regulaminie serwisu. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

zamknij

Pysznie, zdrowo, kolorowo

Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury Jakub Kołodziejczyk jak powiedział, tak zrobił. Skoro obiecał szybką organizację warsztatów kulinarnych, odbyły się one 2 czerwca jak zwykle w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych MCK przy pl. Wolności 10  (poprzednie 13 maja). Warsztaty poprowadziła Urszula Stala z  Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.  Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bełchatowie jest jego częścią.  

O tym jak ważne jest zdrowe odżywianie nie trzeba nikogo przekonywać. Tym razem prowadząca warsztaty uczyła, jak w kreatywny sposób komponować kolorowe i zdrowe posiłki, tak, aby gotowanie nie było nudną koniecznością, a sprawiało przyjemność.

Pierwszym daniem była zupa – chłodnik ogórkowy na maślance. To zupa znana nawet z  ,,Pana Tadeusza’’, którego bohaterowie ,,chołodziec litewski milczkiem żwawo  jedli’’. Danie główne to kurczak na słodko. Słodycz dawała tu kapusta i marchewka. Była tam również w takiej ilości jak marchewka, cebula i pieczarki  oraz rodzynki. Ważnym i smakowitym dodatkiem była surówka wiosenna z zielonej sałaty, rzodkiewki, ogórka i cebulek dymek. Była też zielona sałata z brokułem, puszką groszku, porem, koperkiem i pietruszką. Nie ma się co dziwić, że uczestnicy warsztatów z utęsknieniem czekali ich końca, by te pyszności spróbować. A tu jeszcze na deser serwowano kruche ciasto z budyniem i truskawkami.

Wszystko było nie tylko smaczne, ale i pięknie podane. Dyr. Kołodziejczyk na koniec wręczył wszystkim uczestnikom dyplomy. Będzie miał kolejną zagwostkę. Kiedy kolejne warsztaty kulinarne?

A.Staniaszek

Organizator

Miasto Bełchatów