MCK Bełchatów - samorządowa jednostka kultury. Koncerty, spektakle, wystawy.
Nasza strona używa plików cookies w celach statystycznych oraz w celu dopasowania usług i treści do oczekiwań użytkowników. Więcej informacji znajduje się w polityce prywatności i regulaminie serwisu. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

zamknij

Sukces kulinarny

11 marca w pięknie zrewitalizowanej Kamienicy Tkaczy Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych pokazało, co potrafi. Tam właśnie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne pt. „Kulinarne hity!’’ Prowadząca je Urszula Stala w ciągu dwóch i pół godziny podzieliła się z uczestnikami  przepisami na pięć dań. W menu pojawiło się danie główne – piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – borowikowym. To naprawdę hit. Nie dość, że bardzo smaczne, to jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu. A że do sosu trzeba wlać pół litra śmietany 30- procentowej? Cóż. Wszystko, co w życiu dobre to albo grzech, albo się tyje.  Pani Urszula zaproponowała także dwie  sałatki: z zielonego ogórka, zielonego koperku oraz z wędliny z kurczaka i pieczarek marynowanych. Uczestnicy warsztatów robili też sałatkę z selera, jabłek i rodzynek. Robili też deser pn. owocowy koszyk. Arbuz został tak wydrążony, że powstał koszyczek. A w koszyczku największe dobra: arbuz, gruszki, kiwi, brzoskwinie i ananas  z puszki, borówki, mandarynki. Wszystko to zostało polane bitą śmietaną. Wyjątkowe były także połówki jabłek zapiekane w kruchym cieście. Na podstawie tych przepisów obiad z deserami można było przygotować w godzinę. W warsztatach uczestniczyło dziesięć osób, w tym dwóch panów, po dwie osoby na każde stanowisko na wyspie kuchennej zaopatrzonej we wszystko, co w kuchni najważniejsze.  MCK kupiło nawet temperówki do warzyw. Ładnie udekorowany stół to połowa kulinarnego sukcesu. 

Uczestnicy warsztatów przede wszystkim byli kierowani przez Powiatowy Urząd Pracy oraz Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bełchatowie. Byli też tacy, którzy przeczytali informację zamieszczoną na stronach Miejskiego Centrum Kultury. Skąd takie pomysły? Urszula Stala jest pracownikiem Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.  Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bełchatowie jest jego częścią. Pani Urszula współpracuje także z kołami gospodyń wiejskich. Pomaga rolnikom pozyskać dopłaty bezpośrednie.   

Na zakończenie warsztatów wicedyrektor Miejskiego Centrum Kultury Paulina Broncel wręczyła wszystkim uczestnikom pamiątkowe dyplomy. Obiecała, że MCK będzie je organizować częściej, niż raz na kwartał. Potem była wspólna degustacja. I ja tam byłam. Próbowałam wszystkiego. Z całą odpowiedzialnością więc twierdzę, że warsztaty kulinarne były doskonałym pomysłem.

A.Staniaszek

 

Organizator

Miasto Bełchatów