Ogród społecznościowy
W 2022 roku Miejskie Centrum Kultury zleciło wykonanie profesjonalnego projektu planowanego założenia ogrodowego zawodowemu projektantowi. Zadania podjął się specjalista w tej dziedzinie, pan Łukasz Nowacki – praktyk projektowania regeneratywnego z ponad 20-letnim doświadczeniem, nauczyciel i twórca ogrodów funkcjonujących zgodnie z naturą, wyspecjalizowany w zakresie ekohydrologii i biotechnologii ekosystemowych, mogący poszczycić się międzynarodowym certyfikatem projektowania permakulturowego Permaculture Research Institute of Australia.
Ogród, który powstał, spełnia obecnie liczne funkcje społeczne, jak i ekologiczne, przyczyniając się do ożywienia tej przestrzeni, podniesienia jej walorów estetycznych oraz do wprowadzenia bioróżnorodności na terenie objętym projektem.
Ogrody permakulturowe opierają się na podpatrywaniu i naśladowaniu wzorców płynących z natury. – przynoszą niezliczone korzyści ludziom i zwierzętom, przyczyniają się do regeneracji gleby, są odporne na okresowe niedobory wody oraz tworzą przyjazny mikroklimat. Dobrze zaprojektowany ogród permakulturowy funkcjonuje podobnie, jak samowystarczalny ekosystem, zaś praca człowieka ograniczona jest w nim do minimum. Taki właśnie ogród tworzymy aktualnie na naszym zapleczu, wzbogacając je o strefę rekreacyjną dla osób, które będą korzystać z naszej oferty oraz z oferty Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych.
Ogród został dodatkowo wyposażony w podwyższone skrzynie do uprawy warzyw i ziół, dostosowanych do potrzeb osób poruszających się na wózkach inwalidzkich, szklarnię, w której chętni bełchatowianie mogą samodzielnie produkować sadzonki roślin jadalnych i ozdobnych; domek narzędziowy, narzędzia do pracy w ogrodzie, stoły, krzesła i parasole ogrodowe, grill, a także elementy wystawiennicze, służące organizacji różnorodnych wystaw. Społeczny ogród zaprojektowany został w sposób kompleksowy, który umożliwia osobom niepełnosprawnym pozbawienie barier i aktywne uczestnictwo w realizowanych inicjatywach. Jest to miejsce spotkań, warsztatów, rekreacji, ogrodoterapii, ale również - ekologicznej edukacji dzieci i osób dorosłych z zakresu przyjaznych środowisku metod uprawy żywności, które każdy może zastosować w swoim otoczeniu. Dzięki wprowadzeniu do ogrodu różnorodnych roślin jadalnych (drzew, krzewów, warzyw i ziół) dostarcza on zdrowych i świeżych składników, które służą uczestnikom warsztatów kulinarnych organizowanych w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych Miejskiego Centrum Kultury do przygotowania smacznych dań.
Efektem ekologicznym realizacji tego zadania jest stworzenie trwałej społeczności miejskich ogrodników, którzy po zakończeniu projektu opiekują się założonym ogrodem, poszerzają wiedzę, zdobywają praktykę i zaszczepiają ją w swoim otoczeniu.